ÚVOD   O CO JDE?   DISCIPLÍNY   VÝSLEDKY   FOTO   SPONZOŘI   DISKUSE 
VÝSLEDKY
2006
1. Běh na lyžích 2. Sprint na lyžích 3. Kuželky  4. Cross 5. Rychlobruslení
6. Atlet. trojboj 7. Cykl. časovka 8. Plavání 9. Olymp. triatlon
10. Cykl. etapa 11. Koulař. sedmiboj 12. Plavání - sprint 13. Vzduchovka
Zhodnocení 6. ročníku (2006)

Celkové výsledky 6. ročníku Žďárské ligy mistrů

Střelba ze vzduchovky v půlce prosince už tradičně uzavřela celoroční dvanáctibojařské klání. Nejvšestrannějšími sportovci regionu se stali Tomáš Ročárek a Martina Jonášová. V 6. ročníku Žďárské ligy mistrů nasbírali nejvíce bodů a na lednovém večírku převezmou poháry pro vítěze dvanáctiboje.

Tomáš Ročárek, vítěz z roku 2004, musel loni překousnout porážku od Tomáše Mužátka, letos si ale spravil chuť. V čele soutěže vydržel fakticky od začátku do konce. V obou lyžařských disciplínách si vybudoval náskok, který udržoval a přiživoval celý rok. Výrazněji ztratil pouze v obou plaveckých disciplínách, zato hned 6krát pronikl do TOP 12 disciplíny! Náskok mu vydržel až do konce, i když jej po plaveckém sprintu přeskočil Petr Bezchleba. Pokud bychom kalkulovali s odpočtem bodů za nejslabší disciplínu, měla v tu chvíli soutěž stále stejného lídra. I průměrný výkon při střelbě (99) pak Ročárkovi stačil na zisk poháru.

Na třetí místo se skvělou střelbou dostal Radek Drápa, který tak dosáhl svého dosud nejlepšího výsledku v ŽLM. O střelbě se ještě dlouho bude zdát Radimu Kamenskému, který už druhý rok přišel o umístění na bedně nezvládnutou střelbou. Za zmínku jistě stojí i výkony Lubomíra Jány (ročník 64, loni 15. místo), který uzavřel první pětku. Zapadnout nesmí ani výkony Tomáše Mužátka, kterého o obhajobu připravila jedna absence navíc. I s 11 disciplínami nakonec skončil šestý.

Nádherný souboj o čelo ženské kategorie probíhal celý rok. Až do červencového plavání vedla Daniela Procházková, pak ji ale přeskočily Petra LetenskáMartinou Jonášovou. Místa si ale do závěrečné vzduchovky ještě několikrát prohodily a dělily je jen miniaturní rozdíly. Ještě po říjnové kouli mezi nimi byl rozdíl pouhých tří bodů! To jsou v některých disciplínách jen centimetry ... Martina definitivně odskočila až při plaveckém sprintu a střelbou svůj náskok ještě zvýraznila. Petra pak druhé místo uhájila před Danielou o pouhé tři desetinky bodu!

A jak dopadla soutěž týmů? Padesátibodovým rozdílem před vítězem posledních dvou ročníků FC Vlachovicemi (kapitán Pavel Harvánek) zvítězil tým K3 SPORT-ZR (kapitánka Ivana Kubická). S větším odstupem pak třetí místo vyválčil Švanda team (kapitán Luboš Švanda), hlavně díky bodům Marka Papouška.

6. ročníku ŽLM se zúčastnilo celkem 316 soutěžících, mezi nimi i 85 žen. V každé disciplíně startovalo průměrně 91 lidí. Nejvíce jich přišlo na fyzicky nenáročné kuželky (146), naopak nejmenší zájem měli ligaři o olympijský triatlon, kdy se do mrazivé vody Velkého Dářka pustilo jen 43 startujících.

Hlasy vítězů:

Tomáš Ročárek: "Samozřejmě jsem rád, že to vyšlo. Celý ročník se mi docela povedl. Nejvíc mě potěšily výkony v crossu a etapě, s lyžováním už je to u mě horší. Po etapě jsem si začal věřit, že by můj náskok mohl vydržet. Že nevyšel dabl s Danielou? To se nedá nic dělat!"

Petr Bezchleba: "V letošním ročníku jsem neměl moc slabých disciplín, kde bych na Tomáše vyloženě ztratil. Nejhoršími disciplínami u mě byly letos atletický trojboj, koule a vzduchovka. Ve všech ostatních jsem se většinou zlepšil. Rozhodly Tomášovy kvalitní výkony, je všestrannější než já.  O prvním místu bylo rozhodnuto již před vzduchovkou. Pomoci mi mohl jen výborný výkon, jaký předvedl Radek Drápa. Jsem spokojený s druhým místem a jsem rád že se postupně zlepšuji ve všech disciplínách. Je těžké se během roku dobře připravit na úplně všechny disciplíny, protože dělám hlavně triatlon. Zlepšit musím trojboj, plavání, vzduchovku, kouli a lyže. Třeba se povede vyhrát za rok nebo za dva. Díky všem, kteří se účastní a které sport baví."

Radek Drápa: "Říkal jsem Kafčákovi po skončení ročníku 2005, že zahájíme útok na první pětku jinak to nebude mít ty správné grády:-). Podařilo se to holt jen jednomu z nás, měl jsem taky víc štěstí a naprosto dokonalé domácí zázemí. Oba jsme víc trénovali, alespoň co se týká naježděných kilometrů na kole a naplavaných hodin v bazénu. Stálo to dost úsilí, ale já to měl ve sportu vždycky tak. Až víc dřiny přineslo svoje ovoce."

Martina Jonášová: "Důležité bylo, že jsem měla vyrovnané výkony, v hodně disciplínách jsem se zlepšila, nepovedly se mi jen kuželky. Nejvíc si vážím dokončeného hattricku v triatlonu, výrazného zlepšení v crossu, cyklistické časovce a vzduchovce. Nejvíc se trápím na začátku roku na lyžařských disciplínách, určitě by mi nevadilo, kdyby letos kvůli nedostatku sněhu odpadly:-). Ještě jsem nic neslavila, nechávám si to až na slavnostní vyhlášení. Škoda, že se Peťovi nepovedlo vyhrát. Tvrdí, že si to nechává až na letošek ..."

Petra Letenská: "Myslím si, že rozhodující bylo určitě dálkové plavání, kdy mi Martina jednou jedinou disciplínou smazala bodový náskok sbíraný půl roku! Před vzduchovkou jsem si rozhodně nevěřila. Je sice pravda, že jsem ve vzduchovce mívala dobré výsledky (kromě loňského roku), ale to by Martina musela vzduchovku totálně pokazit, abych stáhla její 20bodový náskok!!!
Všechny disciplíny jsem šla v podstatě bez tréninku a hlavně proto, abych pomohla týmu a abych se zase pomalu vrátila. Jestli vyhraji, nebo ne, to jsem vůbec neřešila! Hodně mě překvapilo vítězství v časovce a taky si dost cením, že jsem celkem obstojně zvládla i ty těžší disciplíny jako třeba triatlon a etapu. Stály mě opravdu dost sil!
Jsem ráda, že jsem Danču porazila. Celý rok dost tvrdě trénuje, jsem proti ní úplný lenoch:-). Mrzí mě ale prohra našeho týmu! Chtěla bych vzkázat vítěznému týmu, že jim v dalším ročníku nedáme nic zadarmo a porážku jim vrátíme:-)!"

Daniela Procházková: "Rozhodlo dálkové plavání. Měla jsem slušný náskok, i když mohl být daleko větší, celou zimu mě ale provázely zdravotní problémy, odrazilo se to na výsledku sprintu a pak i crossu. Vážím si triatlonu, ne kvůli výsledku, ale že jsem to vůbec přežila. Zapracovat chci určitě na plavání. Trochu mě mrzí, že jsem těsně ztratila druhé místo, ale při své premiéře jsem ráda i za to třetí. Mám v jistých disciplínách rezervy, za rok to může vypadat zase trochu jinak."

Jiří Šustr (dvanáctibojařský guru a hlavní pořadatel): "6. ročník = dobrý ročník. Žádný větší průser, žádný šlak ani mrtvička na trati a dva přírůstky do sportovní rodiny - David Polívka a Jiří "Gibonek" Uchytil. Účast byla sice menší, ale je stále vynikající. 91 závodníků každý měsíc na startu je nádherné číslo. Konečné pořadí v mužích i ženách je naprosto spravedlivé, protože zvítězit nelze díky nějaké náhodě v jednom závodě, ale skutečnou všestranností. Na mě osobně nejvíc zapůsobil výkon Jiřiny Hudečkové, která 5 sezón pouze tiše držela palce svému manželovi Liborovi, až si nakonec dodala odvahu, a šestý rok na tratě nastoupila sama. Výsledkem je krásné 10. místo mezi 85 účastnicemi."

(jb)

krali@krali.cz Králi.cz webdesign 

Králi.cz webdesign - www.krali.cz - tvorba www stránek, webhosting, grafické práce, online obchody

Dovolená CZ - nabídka ubytování v České republice

Psí škola Karlík

Podpořilo město Žďár nad Sázavou


K3 sport


Grafické práce Jan Šustr - návrhy, sazby, DTP, tisk