ÚVOD   O CO JDE?   DISCIPLÍNY   VÝSLEDKY   FOTO   SPONZOŘI   DISKUSE 
VÝSLEDKY
2007
1. Sprint na lyžích 2. Běh na lyžích 3. Kuželky  4. Cross 5. Rychlobruslení
6. Atlet. trojboj 7. Cykl. časovka 8. Plavání 9. Olymp. triatlon
10. Cykl. etapa 11. Koulař. sedmiboj 12. Plavání - sprint 13. Vzduchovka

Zhodnocení 7. ročníku (2007)

Celkové výsledky 7. ročníku Žďárské ligy mistrů

Originální soutěž, ve které není ani tak důležité zvítězit jako zúčastnit se a hlavně dokončit a pobavit se, má za sebou už sedmý ročník.

Letošními vítězi Žďárské ligy mistrů se stali Miroslav Janošec a Petra Letenská, kteří na slavnostním vyhlašování převezmou putovní poháry pro nejvšestrannější sportovce regionu.

Lyžař Janošec zvládl celý ročník s bravurou. Do čela se dostal už po dvou lyžařských disciplínách a až do konce roku jej díky vyrovnaným výkonům o vedení nikdo nepřipravil. Dlouho ale nebylo jasné, jestli se absencí zase nepřipraví o výhru. Díky skvělé fyzičce těží i z cyklistiky a triatlonu. O vítězství se nemusel bát ani kvůli slabšímu koulařskému sedmiboji. Na druhé místo se v závěru prokousal Jan "Keňan" Klement a na stříbrné pozici se udržel i díky povedené vzduchovce, když se blýskl nadprůměrným nástřelem.

Třetí místo "zbylo" na Tomáše Ročárka, který už s výkonnostním lyžováním skončil a věnuje se tréninku mladých lyžařských nadějí.

Ženskou kategorii poslední roky symbolizuje souboj mezi Martinou Jonášovou a Petrou Letenskou. Letenská si vytvořila náskok v první polovině roku, Jonášová jej v letních disciplínách likvidovala hlavně při plavání a v triatlonu. Těsný souboj nakonec o třináct bodů vyhrála Letenská.

Kdyby ale Jonášová ve vzduchovce zopakovala loňský výkon, nejspíš by Letenskou přeskočila. Ta totiž střelbu zmeškala a musela čekat, jak vše dopadne. Bronzová Daniela Procházková, která se kromě lyžování věnuje i fotbalu, ztratila šanci na prvenství už vynecháním bohatě bodované cyklistické etapy.

I když letos průměrná účast klesla na 89 startujících na disciplínu, celková účast se zvýšila. Do statistik sedmého ročníku se alespoň jednou účastí zapsalo přesně 333 dvanáctibojařů, z toho 90 žen.

Hlasy vítězů:

Miroslav Janošec (vítěz): "Letos mi konečně program vyšel tak, že jsem stihl všechny disciplíny. Dvanáctiboj beru jako amatérskou soutěž a zábavu. Baví mě to, narozdíl od lyžařských závodů se tady nenervuji."

Jan Klement (2. místo): "Míra si vítězství plně zaslouží, celý rok měl vynikající výsledky. Je na tom z ligařů fyzicky nejlépe. (...) Na začátku roku jsem si říkal, že se pokusím jít co nejvíc disciplín. Když jsem měl v létě všechny, chtěl jsem to dotáhnout až do konce. S druhým místem jsem vůbec nepočítal, na předních příčkách jsem se ocitl až ke konci ročníku, to mě příjemně překvapilo"

Tomáš Ročárek: (3. místo): "Míra je závoďák, takže už by mě měl tři roky porážet, kdyby stíhal všechno. A takových je ve dvanáctiboji víc."

Petra Letenská (vítězka): "Lépe mi vycházejí disciplíny jako lyže, běh a kolo, Martině zase plavání a obecně druhá půlka roku. Takže je to vždy napínavé až do konce. Moc jsem si přála, aby to letos vyšlo, ale jistá jsem si vůbec nebyla. Na kole se dokážu pořádně zmáčknout a za každou cenu se co nejdéle udržet chlapů v balíku. Nevyšel mi koulařský sedmiboj, holt nejsem žádný silák. Ale jinak považuji za úspěch výkon v každé disciplíně, protože i když se na ně nepřipravuji a ani netrénuji tolik jako dříve, tak se mé výsledky o moc nehorší. (...) Někteří účastníci by asi byli radši, kdybych nevyhrála," poukazovala na kauzu, kdy byla "pranýřována" kvůli opakovanému využívání neoficiálních náhradních termínů. O vítězství málem přišla kvůli zmeškané vzduchovce. "Na lyžařském soustředění se nám porouchalo auto, smiřovala jsem se s tím, že si poslední disciplínou opět prohraji celý ročník. Věděla jsem, že mám náskok 27 bodů, ale říkala jsem si, že Martina nastřílí rozhodně víc. Vůbec mi v té chvíli nedošlo, že se Martině bude jedna disciplína škrtat."

Martina Jonášová (2. místo): "Vyhrála prostě ta lepší. Petra si to zasloužila víc než já, má můj obdiv. Minulé dva ročníky měla smůlu ona. I když jsem letos pomýšlela na obhajobu, nevyšlo to. Vítězství mi uteklo opravdu o fous. Nemám důvod být se sebou spokojená, téměř všude jsem měla oproti loňsku horší výsledky. Vzduchovku jsem netrénovala stejně jako minulé roky, kdy se mi to vyplatilo. Letos se to ale nepovedlo."

Daniela Procházková (3. místo)

Jiří Šustr (dvanáctibojařský guru a hlavní pořadatel): "Sedmý ročník byl nádherný, stejně jako všechny předešlé. I z něj budu čerpat nové náměty, jak udržet spolek na vysoké společenské i sportovní úrovni. Hlavně chci poděkovat všem dobrovolným pomocníkům, bez nichž by to jednoduše nešlo."

(jb)

krali@krali.cz Králi.cz webdesign 

Králi.cz webdesign - www.krali.cz - tvorba www stránek, webhosting, grafické práce, online obchody

Dovolená CZ - nabídka ubytování v České republice

Psí škola Karlík

Podpořilo město Žďár nad Sázavou


K3 sport


Grafické práce Jan Šustr - návrhy, sazby, DTP, tisk